Literatura Barcelonina

Aquesta novel·la presenta aspectes de diversos subgèneres novel·lístics, però un dels més palesos és el de l’anomenada “literatura barcelonina”, que és feta amb aquestes menudalles (detalls petits i grisos) que omplen La sombra del viento per tots cantons i que en fan una obra tan propera i inoblidable.

Rep també aquesta etiqueta, naturalment, perquè la novel·la transcorre a la ciutat comtal com a escenari de totes les seves aventures i misteris.

És per això que hi apareixen noms i indrets concrets que els lectors de Barcelona i rodalia sabem identificar, la qual cosa ens permet de seguir pas a pas els recorreguts que hi fan els personatges.

És aquesta característica precisa de la novel·la la que he triat per a desenvolupar el meu treball de camp:

He seguit alguns dels itineraris marcats en el llibre recorrent Barcelona de punta a punta i descobrint-ne coses que mai no havia vist i passejant per carrers que mai no havia trepitjat.

De cada un dels carrers esmentats a la novel·la n’he fet una foto amb la meva càmera i després he cercat una foto antiga del mateix indret i, quan he pogut, des del mateix punt de vista.

Amb totes les imatges, que no eren poques, he compilat un àlbum de fotos encarant cada foto de l’època amb la corresponent de la meva càmera, com a testimoni del pas del temps; i afegint-hi més a més la citació textual de la novel·la on aquell indret és esmentat.

La veritat és que he hagut d’esmerçar molts dies a recórrer i fotografiar tot Barcelona, però amb l’ajuda d’una guia de la ciutat, uns bons mapes i una planificació prèvia de la feina, l’esforç no ha estat tan gros i el resultat ha estat prou satisfactori.

També he afegit a l’àlbum els indrets en els quals Ruiz Zafón s’inspira per a crear tots els espais imaginaris de la ciutat, com el Laberint dels Llibres Oblidats, que ens recorda certament una llibreria de vell del carrer de la Canuda.

Finalment, he tancat l’àlbum amb dibuixos d’alguns dels personatges de la novel·la i la descripció que en fa l’escriptor.