Ciutat gòtica - novel·la gòtica

La literatura de Carlos Ruiz Zafón ha estat considerada novel·la gòtica. I Barcelona és una ciutat considerada gòtica per bona part de la seva arquitectura.

Ruiz Zafón, en les seves obres, combina els escenaris tenebrosos, les presències demoníaques, els personatges turmentats, amb dosis d’humor punyent i apunts costumistes. Fa descripcions gòtiques matisades.

Barcelona és una ciutat amb més de dos mil anys d’història, i en el seu primer gran moment històric, a la baixa edat mitjana, neix amb força l’art gòtic.

El Barri Gòtic de Barcelona és un dels principals elements que contextualitzen L’ombra del vent. Avui en dia, el Barri Gòtic és tan sols una il·lusió. Tota la zona va ser reconstruïda i monumentalitzada entre l’any 1911 i el 1965. Algunes parts, com la plaça de Sant Felip Neri, van ser reconstruïdes després de la Guerra Civil i s’hi van aixecar nous edificis d’aspecte gòtic. Altres elements van ser creats expressament imitant l’estil gòtic, com el pont del Bisbe. Barcelona és, doncs, una ciutat que té molta i molt bona arquitectura gòtica (no sols al Barri Gòtic), tot i que no sempre ha estat ben reconeguda.

Però a Carlos Ruiz Zafón, més que no pas el gòtic li interessa el neogòtic, que és més exagerat i dramàtic que el primer.

A Catalunya, el moment de màxima expansió de la burgesia industrial i el naixement d’un moviment d’afirmació nacional i de recuperació de la llengua va donar peu a un renaixement del neogòtic del qual va sorgir el Modernisme arquitectònic, representat principalment per Antoni Gaudí.

L’autor se sent atret pel neogòtic català des que estudiava al col·legi dels jesuïtes de Sarrià. Aquella imatge neogòtica infantil de l’escriptor va anar conformant la seva imaginació barroca i ombrívola. I és així com arriba al gòtic literari que fa de canal a Ruiz Zafón per a les seves necessitats expressives.