La Ciutadella - La Ribera - La Barceloneta

Resseguint la Via Laietana, que ens vol conduir fins al mar, girem per un dels seus carrers, el carrer de la Princesa on, un vespre, en Daniel demana un taxi per portar el seu amic Fermín a casa dels Barceló després d’una pallissa brutal a càrrec de l’inspector Fumero i els seus sequaços.

Això passa just després que els dos amics visitessin l’asil de Santa Llúcia, al carrer de Montcada. Allà es troben amb la Jacinta Coronado, la dona que va cuidar la Penèlope Aldaya des que era un nadó.

No gaire lluny d’allà, es troba l’església de Santa Maria del Mar, o com a molts ens agrada anomenar-la, “la Catedral del Mar”. És en aquesta església on la Bernarda, la minyona de cals Barceló, es confessa gairebé més cops que el mateix mossèn.

Ara sí, ens toca caminar una mica més per arribar a l’estació de França, on “Aquell diumenge del 1919 en què el Miquel Moliner havia acudit a l’estació de França a donar el bitllet d’anada a París al seu amic Julià, i a acomiadar-se’n, ja sabia que la Penèlope no hi aniria.”17

Les estacions inicien històries i també en tanquen d’altres. En aquest cas s’acabava la història d’amor entre en Julià i la Penèlope, però una nova vida per al jove Carax tot just acabava de començar.